Loading...

Klet Brda: Za nami je sezona, kot je ne pomnimo

Letošnjo trgatev Klet Brda zaključujejo prihodnji teden, ko bodo potrgali še cabernet sauvignon in cabernet franc.

“Za nami je sezona, kot je ne pomnimo,” so ob bližajočem se koncu letošnje trgatve povedali v Kleti Brda, “vse je kazalo na količinsko šibak letnik in zgodnjo trgatev, a so letošnje prevzete količine kljub ekstremnim vremenskim razmeram skorajda normalne, izpad pridelka bo navkljub zgodovinski suši le 15 odstoten.”

Ob vremenskih ekstremih se izkaže pomen trajnostne pridelave

Poudarili so tudi, da so trajnostno obdelani vinogradi na pravih vinogradniških legah stres zaradi suše veliko bolje prenašali in so utrpeli manj izpada ter dali grozdje višje kakovosti. “Trgatev letnika 2022 obeta rdeča vina visoke kakovosti,” so dodali v Kleti Brda.

V tako skrajnih vremenskih razmerah, kot smo jih bili deležni letos, se posebno izkaže pomen trajnostne pridelave, ki je eno temeljnih vodil v Kleti Brda. Začne se z izborom pravih vinogradniških leg, temeljito pripravo zemlje z zadostnim vnosom organskih snovi ter izborom pravih podlag in klonov, nadaljuje pa pri vsakodnevni obdelavi vinogradov v sožitju z naravo. Zaradi klimatskih sprememb pripravljajo v Kleti Brda vsako leto serijo zimskih predavanj za člane, kjer v sodelovanju s strokovnjaki uvajajo potrebne spremembe vinogradniških praks, ki so jih strnili v Pravilnik trajnostne pridelave v Kleti Brda, ki velja za vse člane zadruge. Prav sledenje tem smernicam pri obdelavi vinogradov je letos pripomoglo, da je izpad pridelka manjši, kot je bilo pričakovati.

Letos so v Kleti Brda v sodelovanju s partnerji v smeri trajnostne pridelave naredili še en pomemben korak, saj sodelujejo v pilotnem projektu spremljanja škodljivcev v vinogradih, ki omogoča zmanjšanje uporabe fitofarmacevtskih sredstev.