Loading...

Operna klet: ljubljanska ribja klasika z novo podobo

Lokal nasproti državnega zbora, eden tistih starejših v Ljubljani, se je v zadnjih letih precej upehal. Zdaj je dobil nove lastnike, ki so teraso z vrtom lično uredili in dodali hotelske storitve.

Operna klet v novi izdaji ponuja tudi sobe, torej čisto in udobno bivanje treh zvezdic za kakšnih 120 evrov na noč. Ob tradicionalno enem najlepših vrtov v Ljubljani so enostavno, a učinkovito prenovili in zasteklili jedilnico, ki kar malce preveč spominja na zajtrkovalnico, ob glavi člana našega kolektiva je bil recimo nekakšen aparat za kavo.

Na jedilnem listu legendarne ribje restavracije je nekaj vrst lignjev in zato kljub nekaterim dražjim ribam oziroma morskim specialitetam skoraj preveč spominja na ponudbo, ki jo imajo nižje ob Ljubljanici pri stolnici nekatere komercialne hitre ribje restavracije.

Ob tem pa gostom ponudijo tudi kratka menija, ribjega in mesnega, ki naj bi še olajšala naročanje. Za ne previsokih 33 evrov dobite pozdrav iz kuhinje, hladno predjed, glavno jed in sladico. Na žalost je bilo to našemu omizju malce premalo in odločili smo se dodati še toplo predjed, kar meni podraži na malo manj ugodnih 45 evrov. In ko pravimo manj ugodnih, mislimo predvsem na količine. Pozdravček iz kuhinje je bil bakalar, kakšne pol male žličke s češnjevim paradižnikom. Logično, jed, ki je bila sicer dobro pripravljena, je morala biti majhna, toda …

Tatarski biftek

Podobno miniaturni sta bili tudi hladni predjedi z decembrskega menija. Klasičen tatarski biftek, ki sicer ni bil nič posebnega, je bil tako majhen, da ga je skoraj povsem prekril rumenjak. Še nekaj manjši je bil tunin tartar na kremi iz rdeče pese – za mezinec ga je bilo in prav težko je govoriti o okusih, če je neke jedi manj kot grižljaj. Jasno, pomagali smo si kruhom in pozabili na rek, da se je treba v gostilnah paziti kruha.

Topli predjedi, ki smo ju naročili posebej, sta bili medtem obilnejši. Recimo gratinirani pokrovači, ki sta si zaslužili kar nekoliko prebogato količino sira, ki je k morskemu okusu školjk prinesel malce neobičajne nove dimenzije.

Gratinirani pokrovači

Na drugi strani je bila črna sipina rižota, verjetno najboljša jed tistega večera, ki pa je bila tako kot vse jedi do glavnih malce premalo začinjena.

Sipina rižota

Vinska karta v Operni kleti je medtem kar malce nad povprečjem ljubljanskih turističnih lokalov, še posebej veseli, da ponuja večino vin na kozarec. Ni pa ravno poceni, to je treba pripomniti. Mi smo na začetku pili izvrstno franciacorto Ca del Bosco (11 evrov), ob koncu pa konkretno, a pitno briško rdečo zvrst mihael iz Prinčičevih vinogradov (7,5 evra).

Glavni jedi decembrskih menijev sta na eni strani orada v škrniclju z zelenjavo. Ribjega fileja (spet) ni bilo veliko, pa tudi ni šlo za kombinacijo, zaradi katere bi se vračali. Orada naj bi bila divja in zato se raje odločajo zanjo kot za gojene brancine. Kot da je to edina dilema.

Orada v škrniclju

Zanimivo, v ribji restavraciji smo bili na koncu celo bolj zadovoljni z mesom. Na izbiro so nam dali račje prsi in rostbif, odločili smo se za slednjega in bili z natančno pečenim, v sredici lepo rožnatim mesom zelo zadovoljni.

Rostbif s pečeno zelenjavo in krompirjem

V ozadju je medtem igrala še kar glasna in naporna muzika generičnih priredb zimzelenih melodij, na mizo pa so prinesli sladico. V decembru je to sijajen čokoladni sufle: ne “lava tortica”, kakršne po Sloveniji radi pripravljajo pod imenom sufle, ampak pravi penast in lepo narasel sufle, ki v spremljavi gozdnih sadežev doseže enega vrhuncev sicer neprepričljive degustacije.

Čokoladni sufle

Le upati je, da bodo poleti, ko se bodo gostje v večjem številu udeleževali kosil na enem najlepših ljubljanskih vrtov, ob takšnih sladicah dobili bolj zanimivo ribjo ponudbo.

Povzetek

Stara ljubljanska ribja restavracija, ki so jo temeljito prenovili in ji dodali hotelske storitve. Na žalost je v jedilnem listu preveč generičnih jedi, recimo ocvrti lignji, lignji na žaru, polnjeni lignji, plošča Operna klet z ocvrtimi lignji, lignji na žaru in brancinom. Imajo tudi tuno, brancina, lososa in degustacijski meni, s katerim bi se morali še malo ukvarjati.

V jedilniku imajo tudi krajšo vinsko karto predvsem primorskih vin. Velik del vin je mogoče dobiti na kozarec, imajo pa tudi nekaj zanimivih penečih vin in duet šampanjcev.

Ocena: 3/5

Cena: €€€€

Vinska ponudba: 4/5

Ambient: 4/5

Operna klet

Župančičeva ulica 2, 1000 Ljubljana

Telefon: 064 211 119