Loading...

Restavracija Mangrt: najboljša bovška zabava

Na poti iz Bovca proti Vršiču ali Predelu je bilo še ne dolgo nazaj praktično nemogoče najti solidno gostilno ali restavracijo. Nova ekipa v restavraciji Mangrt je to spremenila.

V zvečer več kot zaspanem Bovcu ni kaj početi, še posebej, če hočete, bog ne daj, kaj spiti po deseti uri zvečer. V teh krajih, če niste športni ali celo ekstremni turist, ni zabave. Razen, če rezervirate mizo v restavraciji Mangrt v bližnjem Logu pod Mangartom.

Mangrt je seveda domače ime in pomeni isto kot Mangart za druge Slovence. V hiši kuha fant, ki je nekoč delal v Asu in Hiši Franko, se osamosvojil, iz obeh gostiln prinesel nekaj njihovega in dodal veliko svojega. Naši družbi je bilo predvsem všeč, da sestavin ne poskuša izmaličiti do konca, kot smo se malce bali, malo manj pa smo bili zadovoljni z vinsko karto, ki se na trenutke lahko, v glavnem pa težko meri s kakovostjo ponudbe na jedilni strani menija. Drugače povedano, Mangrt je na las podoben furlanskim restavracijam, ki jih kulinarični vodniki in svetovalci visoko cenijo in le vinska ponudba jih malce oddaljuje od najvišjih ocen.

So pa cene v Logu pod Mangartom veliko nižje kot pri slovenski konkurenci. Šest hodni meni, ki mu priključijo še približno toliko pozdravov in slovesov, vas bo stal umirjenih 61 evrov. Nekaj bo seveda dodala pijača, a ne veliko. Tako smo namesto šampanjca pili Vodopivčevo ali, če hočete, Slavčkovo Viktorijo iz Vipavske doline in za odtenek bolj tradicionalno penino brut reserve z dolenjskega posestva Slapšak.

Lep uvod v poletni večer, ki je v ponudbi vin na kozarec obsegal še pet belih in štiri rdeča, sicer pa na karti kraljujejo primorska vina, le nekaj je tudi oranžnih, s Štajerske sodelujeta Ducal in Protner s svojimi rizlingi. Na steklenico je na voljo tudi šampanjec, imajo kar nekaj tujih žganic, tudi rume in konjake, med našimi pa prevladujeta Kilc in Majerija.

Krompirjeva fokača in hišno maslo

K hrani. Prvi pozdrav je hišno maslo iz planinske smetane z aromo pregretega masla in kompaktna, a obenem mehka in sočna fokača s krompirjem, sušenim paradižnikom in baziliko. Kombinacija, ki se je je bati, ker jo je izredno težko prenehati jesti.

Še en pozdrav, tokrat manj nasiten, je bil goveji tartar na lešnikovem krekerju s poletnim cvetjem in sezamom, pa mladi kozji sir z mletim dolgim poprom na cvetu hibiskusa in hrustljav, z ogljem obarvan makron z gosjo pašteto in jabolki, kuhanimi v jabolčnem sirupu. Serija pozdravov je jasno napovedala, kakšno hrano bomo jedli in izkazalo se je, da so v glavni vlogi povezani okusi okoliških krajev, gozdov in seveda kmetij.

Pozdravi iz kuhinje

Za večino jedi v naslednjih fazah smo si po dolgem času privoščili Simčičev chardonnay Kozana 2019 in ugotovili, da se zlahka meri s starejšimi letniki. Bogato vino, ki je dodobra spoznalo hrastove sode, je krstilo tudi prvo jed menija – kremni bovški kozji sir na kremi orehov, z nekaj strtimi orehovimi jedrci, v limeti mariniranimi kumarami, metinim oljem in kančkom čilija. Kot pri večini jedi, bogati recepti, ki se najprej predstavijo kot lokalne jedi, potem pa jih komaj opazno obarvajo, včasih tudi eksotično. Lepo.

Kremni bovški kozji sir, orehi, kumare

Druga jed je bila marinirana rdeča postrv iz Trebuše. Dodali so ji kremo stročjega fižola in ikre ščuke ter ocvrto kožo postrvi, nekaj listkov pehtrana in pisan cvetni prah. Znova zelo vizualno učinkovita pa tudi okusna jed.

Postrv s kremo stročjega fižola

Nato je prispel hibrid govejega karpača in goveje juhe. V krožniku prinesejo tanke rezine govedine s prahom jurčkov in sezamovim oljem, nato pa čeznje nalijejo koncentrirano juho jurčkov in pražene ajde. Vrsta močnih okusov, ki pa vrhunsko sodelujejo – pa še celoten postopek strežbe je “instagramabilen”.

Goveje rezine z juho jurčkov in pražene ajde

Veliko bolj ali kar najbolj nasitna jed večera je bila ocvrta polenta na omaki rdeče čebule, z nastrganimi poletnimi tartufi in popečenim kolobarjem pora, na katerem je počival prepeličji rumenjak. Morda bi v takšni konstelaciji sil lahko tartufe zamenjali celo z lešniki ali orehi, a zdi se, da so v kuhinji želeli svojim receptom vseeno dodati nekaj več prestižnih sestavin.

Ocvrta polenta, poletni tartufi, por in prepeličji rumenjak

Merlot selekcija Mavrič iz leta 2015, razmeroma bogato vino, je bilo idealen par za glavno jed. To so bile račje prsi, ki pridejo na krožnik v najbolj enostavni obliki, rahlo popečene in oblite zgolj z demi glace omako, kot priloga pa nastopajo popečeni jajčevci.

Račje prsi in jajčevci

V zadnjem delu večerje ne ponujajo povsem sladkih vin, zato smo pri sladicah že razmišljali o likerjih. A še prej smo se lotili sladoleda bele čokolade, ki ga povežejo s kamilicami in maskarponejem in ga popestrijo s kockami svežih jabolk, mariniranimi z ingverjem, ter piškotom s kamilicami. Pa to še ni bilo vse, poslovili so se s kremo jagodičevja in čokolade ter svežimi gozdnimi sadeži, mi pa smo si nalili sladek Kilčev smrekov liker in močan tepkovec iz istih logov.

Sladoled bele čokolade, kamilice in jabolka

Povzetek

Moderna restavracija, ki se bo skušala prebiti med najboljše v objemu gora. Avtorska kuhinja, ki le redko zaide s poti lokalnega, pa vendar je za piko na i velikokrat najti kakšno bolj eksotično sestavino, ki popestri domače sire, sadje in zelenjavo.

Vinska karta ni ravno bogata, je pa razmeroma učinkovita. Na njej skoraj ni tujih, prevladujejo primorska vina, za izbirčne pa je nekaj štajerske in dolenjske kapljice.

Ocena: 4,5/5

Cena: €€€

Vinska ponudba: 4/5

Ambient: 5/5

Restavracija Mangrt

Log Pod Mangartom 57, 5230 Bovec

Telefon: 041 219 332