Loading...

Marina Portorož: restavracija, ki napoveduje nove čase

Novi ljudje v portoroški Marini ne filozofirajo po nepotrebnem. Na krožnikih so bogate sestavine v enostavnih, malce predelanih receptih, solidna vinska karta pa je povezana s sosednjo vinoteko.

Od ekipe, ki so jo nabrali v nekaterih najboljših restavracijah na Obali in po Sloveniji, se je pravzaprav pričakovalo, da bodo na glavo obrnili prejšnji koncept Marine, pred desetletji najboljše restavracije v Portorožu, in odprli moderno kuhinjo z dobro vinsko spremljavo.

V bistvu se je vse skupaj začelo odvijati bliskovito in tudi tisti, ki smo menili, da se predvsem ambienta v utrujeni zgradbi s teraso ne bo dalo tako hitro spremeniti kot kuhinjo in vinsko ponudbo, smo se motili. Vidi se, da celo na tem področju, kjer bodo sicer imeli še veliko dela, zadeve ne stojijo.

Drugače pa, kaj reči, če smo na mizo, še preden smo dobro sedli, že dobili tri oljčne priboljške, olja Morgan, Polič ter Lisjak. In tri peneča vina na kozarec: Bjana (Brda), Klenart (Istra) in Ayala (Šampanja). Jasno, odločili smo se za ne predrag šampanjec in se lotili pregleda menijev. Trije so, krajši kuharjev ter daljša, ribji in mesni, s po petimi jedmi za znosnih 60 evrov.

Mi smo malce komplicirali, ob ribjem in mesnem sestavili še enega pretežno vegetarijanskega in dobili res zanimiv nabor jedi, ki se začenja s hišnim krompirjevim kruhom s sezamom, omenjenimi oljčnimi olji in, če hočete, tudi z vinskim kisom Korenika Moškon.

Jelenov karpačo

Oljčna olja so v pomoč tudi pri enostavnem pozdravu iz kuhinje, kjer na skoraj sladkem kruhu sodeluje skuta s tartufi. Potem pa se je kar hitro začelo. Na mesni strani jelenov karpačo, ki ga obogatijo s kozjim sirom, dehidriranimi borovnicami in pistacijo.

Na drugi strani mize je briljiral jurčkov pate s popečenim črnim kruhom in pečenimi jajčevci ter poganjki redkvice. Na ribjem meniju je bila prva jed karpačo kozic z dehidriranimi malinami, sirom in poprom. Očitno pri poletnih receptih radi dodajo mikrozelenje, pri karpačih gre za malce pikantne gorčične.

Karpačo kozic

Druga mesna jed je bil skoraj preveč zmlet goveji tatarski biftek, ki ga je le malo ločilo od naziva namaz ali kar pašteta. So bili pa zato poletni tartufi nanj nastrgani v velikih rezinah. Bliže našemu okusu je ceviche tune z avokadom in (spet) poganjki, tokrat redkvice. Pri vegetarijanski verziji večerje so bile božanske lisičke na žaru s poganjki mladega graha.

Tunin ceviche

V Marini imajo kar konkretno, ločeno karto vin na kozarec, kar je pametno, ker vemo, da na poti iz objekta radi čakajo policisti in nadzirajo šoferje. Kakorkoli, naše omizje se je po Ayali osveževalo s solidnim chardonnayem Capris iz koprske kleti.

V tretji fazi večerje so se lotili testenin, za katere se pohvalijo, da jih delajo sami. Raviol z istrsko klobaso, raviol s Fondinim brancinom ter fuži s poletnimi tartufi kažejo na smer, v kateri se kanijo v portoroški Marini razvijati. Modra in zelena Istra. In če smo odkriti, za takšno zgodbo bi skoraj morali imeti tudi bobiče – vsaj pozimi. Vse naštete testenine še posebej v vročih dneh lahko delujejo kot celoten obrok v kategoriji okoli 15 evrov.

Raviol z istrsko klobaso

Verjetno je bil vrhunec večera povezan z jadranskim brancinom. Največkrat imajo sicer Fondinega, tokrat pa so postregli vrhunsko pečenega divjaka, opremljenega z jajčevci in češnjevimi paradižniki, predvsem pa s hrustljavim krompirjem, zmagovalcem naših večernih prilog. Glavna jed na mesni strani je bila mehka zorjena slovenska govedina s taistim krompirjem, zelenjavo in omako čimičuri.

Divji brancin z žara

Kot rečeno je kuhinja v novi Marini moderna in ne za vsako ceno avtorska. Kolikor je le mogoče, iščejo rešitve v okviru lokalnega ali celo avtohtonega, po drugi strani pa vse jedi nosijo hišni podpis.

Čokoladnemu tartu pristavijo borovničev sladoled, piškotov drobljenec in jagodičevje, še bolj ponosni so na hišno sladico, kjer se čokoladni mousse in biskvit družita z rožmarinom, lahko pa zgolj odrežejo kos osvežilne borovničeve jogurtove torte z jagodičevjem in drobljencem.

Čokoladni mousse in biskvit z rožmarinom

Za tiste, ki morate za slovo nujno nekaj “kratkega”, imajo na voljo pretežno prestižnejša tuja žganja, v glavni vlogi so velike buče furlanskega žganja Nonino.

Povzetek

Še ne povsem prenovljena restavracija v portoroški Marini piše novo poglavje tamkajšnje gostinske ponudbe. Kuhinja je moderna, skoraj visoka, korenine ima pa v istrski kulinarični tradiciji zelene in modre barve. Kaže, da bodo publiko prepričevali predvsem z izjemnimi testeninami in predjedmi, v našem primeru pa so se izkazali tudi z brancinom in uležano govedino.

Vinska karta je skoraj popolna, kar nekaj vin je na kozarec, tudi šampanjec, je pa jasno, da lahko, če česa nimajo v hladilniku, skočijo do nove vinoteke v isti zgradbi. Potem jim ne manjka praktično nič.

Ocena: 4,5/5

Cena: €€€€

Vinska ponudba: 5/5

Ambient: 4/5

Restavracija Marina

Cesta solinarjev 6, 6320 Portorož

Telefon: 041 333 326