Loading...

Vila Podvin: obetavno tudi po Štefelinovi eri

Od osamosvojitve do današnjih dni se je v Podvinu zamenjalo mnogo bolj ali manj perspektivnih ekip. Aktualna ponudba se zdi med najboljšimi, če bodo le zdržali v tempu, ki so si ga zastavili.

Zgodba z lastništvom podvinskega terena ima več resnic in še več interpretacij, a naša naloga ni ocenjevati, kdo ima prav. Morda se je vse skupaj razvilo tako, kot je prav, in ima prejšnji kuhar s svojimi ljudmi lep prostor v slikovitem starem centru bližnje Radovljice, lastnik Podvina in njegovi pa možnost, da v restavraciji z enim najlepših vrtov na Gorenjskem ustvarijo svojo zgodbo.

Takole na prvi pogled naj takoj ponovimo, da ima nova ekipa res prijazno teraso z zelenim vrtom, in prav takoj naj ugotovimo, da zdaj v Podvinu pri mizi znajo ločiti med šampanjcem in penino, kar v preteklosti ni bilo nujno. Povsem jasno je, da imajo gostje po novem na voljo več kot izvrstno ponudbo vin. V kleti je veliko število biserov iz tujine, ki so jih očitno kupovali v času, ko so bile cene tovrstne kapljice še znosne.

Kljub temu so na voljo tudi moderne okrepitve, ob vse bolj priljubljeni vodi Cana so se recimo za aperitiv pozabavali s trendovskim Chandonovim Garden spritzem. Osvežilno kombinacijo penečega vina in grenčic so opremili z velikimi rezinami sladkih rdečkastih pomaranč, ki jih menda redno dovažajo z italijanskega juga.

Obetaven začetek je pospremil kvartet kremnega sira z različnimi okusi, sodelovali so grisini z zaseko. Z zanimive vinske karte smo za začetek izbrali aromatičen sauvignon Fojana 2018 iz kleti Edi Simčič za znosnih 55 evrov in začeli z daljšim menijem petih ali šestih jedi (66 evrov), ki ga je najprej predstavila temno rdeča postrv, jasno, marinirana v rdeči pesi.

In čeprav v Podvinu nimajo tako ekstremno avtorske kuhinje kot pred časom, se ob glavni na krožnikih najde še nekaj sestavin. Pri postrvi je to gel sicilijanske limone, ikre postrvi in “ikre” iz hrena, zajčevo rulado pa obogatijo z jurčki, lisičkami in kremo jurčkov.

V rdeči pesi marinirana postrv

Očitno je čas gob, bi lahko rekli, saj je bila v drugem dejanju predstavljena izjemna jurčkova bistra juha, ena boljših juh, kar smo jih v zadnjem času jedli. Tistim, ki jim gobe niso preveč domače, dela družbo rižota s sladkovodnimi raki, ki jih je prav tako težko zaslediti v slovenskih gostilnah. Toplo priporočamo. Prav tako kot izrazito gobov raviol, ki z gobami ni bil le polnjen, temveč je bil z gobovo omako tudi oblit.

Rižota s sladkovodnimi raki

Nova ekipa se ne drži povsem natančno jedilnega lista, še posebej v sezonah svežih sestavin. Gobe so bile tokrat vsaj v epizodnih vlogah, ne samo pri raviolih, ampak tudi pri smuču, ki so mu pristavili mehak ajdov kipnik z ajdovo pokovko in gobovo omako.

Smuč z ajdovim kipnikom

Pri glavnih mesnih jedeh se stvari na terasi vile spremenijo. Za spremljavo so točili vrhunski, dišeč in bogat barolo Faletto, ki ga je Bruno Giacosa pridelal davnega leta 2001. Barolo v najboljši formi. S prisotnostjo velikega vina se je povsem strinjala vratovina mangalice, ki jo je dobavil Kodila, spremljali so jo čemažev kipnik, krompirjev pire in korenje. Še bolj pa se je z rujno kapljico iz Piemonta ujemal rostbif. Meso je menda prispelo z Blok, kot priloga je v glavni vlogi pire sladkega krompirja.

Rostbif s pirejem sladkega krompirja

Pred sladico je iz kleti znova prispelo nekaj posebnega, fortificirano vino Rivesaltes iz leta 1975 iz kleti Cazes v Languedocu. Ne zgolj sladko, ampak tudi natančno uravnoteženo in razkošno vino se je uspešno spopadlo s klasičnim češnjevim zavitkom ter torto pavlova, na kateri je bilo ob meringah pozlačeno jagodičevje, spodaj pa krema, ki je spominjala na začetek večerje – iz rdečih sicilskih pomaranč.

Pavlova

Bi radi še kaj več? Imajo solidno zbirko žganih pijač, a kaj, ko je treba z avtom v Ljubljano. Dobro, potem pa poskusite vsaj Winklerjev zorjen kozji sir. In dobili smo še en vrhunec večera ter hkrati dokaz, da so v Podvinu namesto zapovedane avtorske, lokalne, delno celo avtohtone in skoraj v celoti sledljive kuhinje dobili kuhinjo, ki poudarja sestavine, a gosta ne poučuje o zgodovini in pokrajini, temveč ga želi predvsem zabavati ali, če hočete, zadovoljiti. Tako s kuhanjem kot z ambientom in predvsem z vini.

Povzetek

Le delno avtorska kuhinja, ki si ne postavlja meja, ampak raziskuje v območju razkošnejših sestavin, ki so povezane z letnimi časi. Postrv, smuč, mangalica in zorjena govedina se srečujejo z gobami in aktualno zelenjavo, za dobre sestavine pa so pripravljeni preskočiti tudi meje naše dežele.

Vinska karta, čeprav ni široka kot pri Danilu ali v Rožmarinu, ponuja marsikaj. Ob nekaterih slovenskih, predvsem primorskih klasikih je bataljon zdaj že kar arhivskih vin iz Italije, Francije, Španije in novega sveta. Pretresljive so predvsem cene: vina iz kleti Haut-Brion, Pontet-Canet, Gaja in nekateri šampanjci so v kategoriji ugodno.

Ocena: 4,5/5

Cena: €€€€

Vinska ponudba: 5/5

Ambient: 4/5

Vila Podvin

Mošnje 1, 4240 Radovljica

Telefon: 059 799 977