Loading...

Steklenica Macallana za 110 tisoč evrov

Pri eni najbolj eminentnih škotskih destilarn so na trg skočili z viskijem, starim 81 let.

V preteklih letih so cene raritet med viskiji poskočile, tako da so se nekateri zares unikatni primerki prodajali tudi po milijon in več evrov za steklenico. Največkrat je šlo za ustekleničene posebnosti, ki so se prodajale na najimenitnejših dražbah, na katerih pa destilarne niso imele vpliva na cene steklenic. Za najdražjo do zdaj velja steklenica Macallana, destiliranega leta 1929, ki so jo na eni izmed dražb prodali za neverjetnih 1,8 milijona evrov.

Pred dnevi pa so se pri Macallanu odločili, da pošljejo na trg steklenice viskija z imenom The Reach 81yo. Gre za single malt viski, ki je bil destiliran leta 1940, z njim pa so napolnili sod, v katerem je prej zorel šeri. Pri Macallanu so na trg poslali 288 steklenic v obliki posebnega dekanterja, narejenega iz ročno pihanega stekla, cena za posamezno steklenico pa je 110 tisoč evrov.

Kot je povedala Macallanova glavna “blenderka” (Master whisky maker) Kirsteen Campbell, je okus tega 81-letnega viskija bogat in globok, prevladujejo pa note temne čokolade, cimeta, temne karamele, kandiranega ingverja in na žaru pečenega ananasa. Dodala je še, da glede na to, da je preživel veliko turbulentnih let, tudi drugo svetovno vojno, pooseblja Macellanovo zgodovino, domišljavost in moč osebnosti.

Steklenice bodo kupcem na voljo le v specializiranih trgovinah z žganimi pijačami in v trgovinah na nekaj najbolj znanih svetovnih letališčih.