Loading...

Najboljše legendarne restavracije: na prvem mestu je dunajska

Kulinarični spletni portal TasteAtlas je objavil izbor 150 restavracij oziroma gostiln s celega sveta, ki po njihovem mnenju veljajo za najboljše med legendarnimi kulinaričnimi institucijami.

“Vsaka od teh restavracij ponuja edinstveno gastronomsko potovanje, ki si ga vredno privoščiti vsaj enkrat v življenju,” so na portalu TasteAtlas pospremili izbor najboljših legendarnih restavracij na svetu, torej gostinskih lokalov, ki so s svojo dolgoživostjo, tradicijo in neuklonljivostjo trenutnim modnim muham postali kulturna dediščina, mnogi pa tudi turistična atrakcija.

“To niso le lokali, kjer pač nekaj poješ, ampak destinacije, ki se lahko primerjajo z najslavnejšimi muzeji, galerijami in spomeniki,” so zapisali, “ostali so zvesti svojim koreninam, dali prednost okusu pred trendovskimi triki in se obdržali desetletja, nekateri celo stoletja.”

Na lestvico so uvrstili 150 restavracij oziroma gostiln, k vsaki pripisali letnico ustanovitve in jed, ki jo je tam treba nujno poskusiti.

Na prvem mestu je legendarni dunajski Figlmüller s svojimi zrezki – ne dunajskimi, ampak “na dunajski način”, saj ne cvrejo teletine, ampak svinjino. Na drugem mestu je slovita newyorška delikatesa Katz’s s svojimi sendviči s pastramijem in rženim kruhom, na tretjem pa Warung Mak Beng, preprosta obedovalnica v Denpasarju na indonezijskem otoku Bali, kjer ni dileme, kaj naročiti. Kuhajo in strežejo le eno kombinacijo: ribjo juho, ocvrt kos ribe in riž.

Slovenskih gostiln v izboru ni, je pa ob dunajski zmagovalki še nekaj takšnih, ki so nam relativno blizu: beneška institucija Cà D’oro alla Vedova, pa sarajevska čevapčičarna Željo in restavracija Tri šešira na beograjski Skadarliji.

Oglejte si še: Kje v Avstriji pojesti najboljši dunajski zrezek?