Loading...

Vino meseca: Pol Roger Brut Reserve

Če na steklenici penečega vina piše champagne, torej šampanjec, velja, da gre za izvrstno vino, ki ima kraljevsko poreklo.

Vinski trgovec Pol Roger je prvo steklenico prodal leta 1849, pri komaj 19 letih, šampanjska hiša, ki jo je ustanovil pod svojim imenom, pa je še danes izmed redkih, ki se ponaša z imenom Grande Marque, velika šampanjska znamka, in ki je še vedno v družinski lasti in upravljanju. Mehurčki Pol Rogerja so bili najljubše vino Winstona Churchilla, z njimi pa so nazdravljali tudi na porokah princa Williama in Kate Middleton ter princa Harryja in Meghan Markle.

Šampanjska hiša Pol Roger ima 92 hektarjev vinogradov, njihova klet pa stoji tik ob 7,5 kilometrov dolgi aveniji Champagne v osrednjem šampanjskem mestu Épernay. Klet Pol Roger velja tudi za eno najhladnejših šampanjskih kleti, v njej vlada okolii 9,5 stopinje Celzija in je s 33 metri globine za eno najglobljih v Epernayu, centru šampanjskega sveta. Prav takšne razmere so idealne za sekundarno fermentacijo in zorenje na kvasovkah, tako da je končni rezultatfina in čvrsta pena iz drobnih mehurčkov, kar je zaščitni znak kleti Pol Roger in njihovih šampanjcev.

Značilnosti:

  • stil vina: peneče (modri pinot, pinot meunier, chardonnay)
  • država: Francija
  • regija: Champagne – Šampanja
  • volumen: 0,75 l
  • stopnja alkohola: 12 %

Pol Roger Brut Reserve nastane z mešanjem osnovnega vina različnih letnikov. Glavno načelo mešanja oziroma metode “blending” je doseganje harmonije in trajnosti okusov, ki prihajajo iz različnih vinogradov, sort in letnikov. Pol Roger Brut Reserve vsebuje približno tretjino vsake tradicionalne šampanjske sorte. Modri pinot prispeva k telesu, polnosti in taninom, ki so potrebni za staranje, pinot meunier mu dodaja mladostno svežino, vitalnost in sadni karakter, chardonnay pa eleganco. Posamezna vina, ki se združijo v steklenici, se starajo vsaj tri leta. Največkrat gre za vina vsaj dveh letnikov, pogosto pa tudi treh ali štirih.

Ocene:

  • Wine Spectator: 92/100, James Suckling: 92/100, Robert Parker’s Wine Advocate: 92/100

Ujemanje s hrano:

  • izvrsten kot aperitiv ali ob morskih rižotah, perutnini, ribjih jedeh in mehkih sirih

Cena: 

  • 55,90 evra, na voljo v vinoteki e-Vino in v spletni trgovini evino.si