Končno je luč sveta ugledal Michelinov vodnik za Slovenijo, izbor restavracij, ki po mnenju ocenjevalcev tega kultnega vodnika predstavljajo vrhunec slovenske kulinarike.
Ne ena, ne dve – kar šest slovenskih restavracij si je v prvem Michelinovem vodniku, ki pokriva našo državo, prislužilo zvezdice. Najzmagoslavnejši debi v vodniku ima Hiša Franko, ki so jih pripeli dve zvezdici, po eno so dobile Gostilna pri Lojzetu na vipavskem dvorcu Zemono, Hiša Denk v Zgornji Kungoti, Vila Podvin pri Radovljici, Dam v Novi Gorici in Atelje v Ljubljani.
Tako smo v Hiši Franko jedli lansko jesen.
Ob restavracijah z zvezdicami je v vodniku še vrsta drugih, ki so si prislužile dodatne, opisne oznake.
Kaj pomenijo Michelinove oznake?
– tri zvezdice: izjemna kulinarika, vredna posebnega potovanja
– dve zvezdici: odlična kulinarika, za katero je vredno narediti ovinek,
– ena zvezdica: visoko kakovostna kulinarika, vredna postanka,
– “Bib Gourmand”: dobro razmerje med ceno in kakovostjo,
– “The Plate Michelin”: sveže surovine, skrbno pripravljen in dober obrok,
– piktogram trajnosti: zavzemanje za ohranjanje okolja, iznajdljivost pri uporabi trajnostnih praks v vsakodnevnem delu.
Tako imenovani “Bib”, ki ponazarja dobro razmerje med ceno in kakovostjo, je dobilo devet restavracij oziroma gostiln: Etna v Divači, Ruj v Dolu pri Vogljah, Grič nad Horjulom, Jožef v Idriji, Na Gradu v Ljubljani, Rajh v Bakovcih, Mahorčič v Rodiku, Repovž v Šentjanžu in Evergreen na Smledniku.
Omembo v vodniku oziroma t. i. Michelinov krožnik pa je dobilo še 37 restavracij oziroma gostiln: Julijana na Bledu, Debeluh v Brežicah, Vovko v Ratežu, Francl v Celju, Dvor Jezeršek na Zgornjem Brniku, Gredič v Brdih, Hiša Torkla v Kortah, Marina v Izoli, Za Gradom v Kopru, Krištof v Predosljah, Pavus v Laškem, As, Maxim, JB, Cubo, Monstera, Separe, Harfa, Shambala, Sushimama, Strelec, Valvas’or, Vander in B-restaurant v Ljubljani, Mak in Sedem v Mariboru, Calypso in Pikol v Novi Gorici, Hiša Fink v Novem mestu, Grad Otočec, Galerija okusov v Novem Celju, Stara gostilna v Piranu, Rizibizi in Sophia v Portorožu, Hiša Krasna v Lokvi, Danilo v Retečah in Kendov dvorec v Idriji.
Priznanje za trajnostno delo ( zavzemanje za ohranjanje okolja, iznajdljivost pri uporabi trajnostnih praks v vsakodnevnem delu) pa so dobile restavracije oziroma gostilne Grič, Monstera, Hiša Franko, Za Gradom, Krištof in Mahorčič.