Loading...

Kulinarični izlet: vikend v najboljših prleških gostilnah

Zima je čas za dve vrsti turistov: tiste, ki se navdušujejo nad smučanjem, in tiste, ki se ne. A to ne pomeni, da slednji ostanejo doma. Zima namreč kliče tudi po konkretnejši hrani. In le redko kje jo obvladajo tako dobro kot v Prlekiji.

Gostilne, ki jih danes predstavljamo, so med sabo precej različne, nobena pa ni ravno draga. V prvi je mogoče tudi spati, po jeruzalemskih gričkih pa se je tudi lepo malo sprehoditi, še posebej po obrokih, ki so lahko kar konkretni. Da na teh gričkih pridelujejo tudi nekatera od najboljših slovenskih vin, pa verjetno ni treba poudarjati.

Taverna Kupljen (Svetinje)

Pravzaprav je presenetljivo, da ima ena najlepših slovenskih mikrolokacij – govorimo o jeruzalemskih vinorodnih goricah – zgolj eno zanimivo gostilno. Pri Kupljenovih, kjer je v glavni vlogi njihova sijajna kapljica, je sicer mogoče dobiti tudi nekaj uvoženih steklenic, a priporočamo, da pijete in jeste domače. Tünka, postržjača, ajdovi žganci, prleška gibanica, bučno olje, za povrhu pa še kakšen kos mesa. Pojedine v Taverni so nedvomno obilne in utrudljive, a so cene zmerne (kakšnih 20 evrov na osebo brez pijače), na srečo pa imajo tudi sobe (75 evrov z zajtrkom za dve osebi) in razgled na jeruzalemske griče za bogove.

Taverna med jeruzalemskimi vinogradi

Gostilna Tramšek (Žerovinci)

Ko se spustite iz Jeruzalema, na cesti med Ljutomerom in Ormožem (bližje Ljutomeru) naletite na najbolj zanimivo prleško gostilno z avtorsko kuhinjo. Vse, kar je mogoče dobiti v teh krajih, skuhajo malce po svoje. Tisto, kar je na primorskem mocarela, je v teh krajih mladi sir in kar je oljčnega na zahodu, je pri Tramšku bučno. Porcije so malce manjše, a ne majhne, predvsem pa nič manj okusne, ker pri Tramšku kuhajo fantastično. Degustacija skupaj z izborom vin iz okolice vas bo na koncu prišla kakšnih 40 evrov na osebo, da o šefu strežbe, ki velja za najboljšega v tem poslu pri nas, niti ne govorimo. Pri Tramšku ni sob, zato se je najbolje vrniti na oddih v Taverno, druga možnost so toplice v Banovcih (okoli 80 evrov za dva).

Gostilna Zorko (Križevci)

Tudi pri Zorku se lahko zanesete na klasično prleško kuhinjo in na nizke cene. Bograč stane manj kot sedem evrov, ocvrt piščanec, pardon, picek je devet, imajo koline in, jasno, tudi meso iz tünke. Nujno morate poskusite šmorn, ki mu pristavijo jurkino marmelado, in krompirjeve žgance, ki jih kje drugje težko dobite. V vsakem primeru se boste že za kakšnih 15 evrov dobro najedli, za kak evro več pa tudi kaj spili. Ob nekaj primorskih vinih so na voljo Kupljen, Protner, Kobal, Marof … Če si želite po pojedini kje blizu prespati, so prva sprejemljiva rešitev Banovci, kjer se lahko povrhu še ogrejete v termalni vodi.

Morda vas bo zanimalo tudi: