Loading...

Kingstone kamado žari – poosebljena azijska eleganca

Spet smo na pikniku: tokrat s kamado žarom. Imenujejo ga tudi “veliko zeleno jajce”, kar izvira iz psihedeličnih hipijevskih sedemdesetih let, ko je ta žar iz Azije prišel v ZDA in kasneje v Evropo.

Posoda v obliki jajca sicer izvorno prihaja iz Kitajske, ime kamado, kar po japonsko pomeni peč oziroma kurišče, pa so mu otoški sosedi nadeli nekaj sto let pozneje, ko so kitajski izum nadgradili z loputami za uravnavanje temperature ter začeli uporabljati oglje namesto lesa.

Danes Kingstonovi kamado žari poosebljajo prvinsko azijsko eleganco, uporabnost in varčnost. Vendar niso zgolj lepi in niso zgolj žari. Telo kamado žara je narejeno iz keramike, odporne proti visoki temperaturi, zunanjosti daje glamurozne poteze keramična glazura, sam žar v obliki jajca pa omogoča tako začetnikom kot izkušenim mojstrom klasično peko na žaru, kuhanje in dimljenje.

Kamado ima namreč na vrhu pokrova sistem za prezračevanje, s katerim lahko uravnavate temperaturo v samem zmajevem žrelu med 70 in 400°C. Vgrajen je tudi natančen termometer, ki bo izdatno pomagal, da vaše najljubše kose mesa, pernatih prijateljev, morskih prebivalcev in zelenjave spečete v optimalnih pogojih.

Ker so tovrstni žari nekaj posebnega, lahko v njih pripravite še juhe ali enolončnice, lahko spečete pico, kruh ali domače pecivo. Marsikateri zapriseženi picoman trdi, da je pica iz kamado žara celo boljša kot iz krušne peči.

Za ljubitelje BBQ-ja in drugih v dimu pečenih dobrot pa je tukaj še tehnika dimljenja. Preprosto. Odstranite rešetko, ki je seveda narejena iz jekla najvišje kakovosti in je tudi kromirana, na razbeljeno oglje nasujete namočene sekance, pokrijete žar s pokrovom, da prekinete dotok zraka, in čez deset minut boste zbranim gostom lahko postregli s pečeno-dimljenimi rebri, z dimljeno postrvjo, brancinom ali lososom. Lahko samo še zaprete oči in si predstavljate, kako zborček družno zapoje: “Takšnega dimljenega lososa pa še nismo jedli!”

Na voljo imate tudi prostor za odlaganje, saj vam eleganco in uporabnost znova pričarata dve stranski odlagalni polici, izdelani iz kakovostnega bambusa. Ogrodje, na katerega je pripeto keramično jajce, je v slogu japonskih sumo borcev izredno stabilno, štiri kolesca pa poskrbijo, da lahko novega prijateljčka premikate sem ter tja, kakor želite ali želijo vaši bližnji.

Lahko si omislite celo kamado žar v bonsai izvedbi, saj so na voljo tudi majhne različice brez aktivnega podvozja, s katerimi lahko kuharske čarovnije izvajate že na večji mizi ali pultu, brez težav pa jih lahko kot domače ljubljenčke pripeljete h komu na obisk.

Ker je danes moderno govoriti o varčnosti, vas bo navdušil tudi podatek, da bo vaš Kingstone kamado žar z enim polnjenjem oglja deloval tudi do 20 ur.

Čiščenje je enostavno – tako zaradi posebnega predala, ki deluje kot lovilec za pepel, kot zaradi keramike, ki jo lahko za razliko od plinskih in drugih žarov na oglje po vsaki uporabi temeljito očedite. Tako bo vaš žar vedno bleščeč in kot nov; tudi ko ne bo v uporabi, ga boste lahko z veseljem razkazovali svojim gostom – kakor na primer keramični kipec v podobi azijske gastronomske relikvije.

Oglejte si še: