Loading...

Najboljše italijanske gostilne ob slovenski meji

Italijanski kraji ob naši zahodni meji, torej v Furlaniji – Julijski krajini, so tradicionalno kulinarično med najzanimivejšimi in najbolj spregledanimi v Italiji.

V državi, ki ima Milano, Rim, Toskano in Piemont, se je težko prebiti med najboljše, čeprav je po drugi strani res, da jim k prepoznavnosti pomaga, da imajo v Brdih oziroma Colliu najboljša bela vina v Italiji. Slovenci imamo srečo, da imamo ob meji staro kulinarično kulturo, ki niti ni zelo draga. Razvrstili smo najboljše ob meji, vsekakor vas ne usmerjamo daleč v Sappado ali v Sauris, ki sta še vedno v Furlaniji, a je treba do tja krepko pritisniti na plin. Osredotočili smo se na gostilne in restavracije ob meji, v Trstu, v Brdih, na Krasu …, kamor je mogoče zlahka priti in se tudi vrniti, brez dodatnih stroškov za spanje. Mimogrede, to so kraji, kjer je doma nekaj najboljših vinskih kart v Italiji.

Osteria Altran, Ruda

Prenovljena idilična kmetija le streljaj od Vileša je standardna postojanka v Furlaniji in ena tistih, ki so najdlje na vrhu najboljših globalnih in italijanskih vodnikov. Na dvorišču velike stare in natančno preurejene kmetije degustacijske menije menjajo menda kar štirikrat na leto, za kakšnih 100 evrov pa dobite morsko ali mesno simfonijo, povezano v kakšnih deset dovršenih jedi, ki jih v Furlaniji, v Italiji pa tudi pri nas težko najdete. Čeprav gre za redko natančno avtorsko kuhinjo, se pri Altranu v Rudi ne igrajo z gosti in za denar, ki ga zahtevajo, dajejo najboljše sestavine: teletina, govedina, školjke, prepelice, brancin, kaviar, račje prsi, škampi, karžlji, vagju … Altran je gostilna, ki ne temelji na tradicionalnih receptih, jedi so domišljene, v njih je prepoznaven podpis ne le kuharja, ampak celotne restavracije. Vinska karta je razmeroma obsežna in poudarja vsa boljša vina vseh predelov Furlanije in Italije. Hkrati imajo vsa najboljša vina na svetu. Največ je Gravnerja in Podveršiča, na svojem mestu pa so tudi zanimivi šampanjci. Altran nima sob, zato jih morate poiskati v Rudi.

La Subida – Pri Lovcu, Krmin

Ni dvoma, Subida je najboljša slovenska gostilna, obenem pa največje letovišče v Brdih, kjer lahko prespite v njihovih hiškah in počnete vse, kar počnejo turisti. Ob kolesih, konjih, tenisu, vespah in ogledu kmetije je najpomembnejša kulinarika. Jedi v Subidi so lokalne in sledljive, pa naj gre za pršut, mlince, polento, divjačino ali piškote. Imajo neverjetno karto svojih, briških in furlanskih vin pa tudi vin iz Slovenije. Za osem konkretnih jedi računajo 75 evrov. V kar ne vštejte njihovega kisa, ki ga ob koncu večerje lahko kupite za domov.

Harry’s Piccolo, Trst

Povsem avtorska restavracija v Trstu postavlja nove standarde. Piccolo, ki je na Obalo prispel iz Alata Badie, ne razume logike oštarij, osmic in kmečkega turizma. Zanima ga natančna sodobna kuhinja, kjer kuhajo še vedno okusne večerje. Imajo izreden izbor vin s tržaškega Krasa in iz Furlanije. Dobite lahko najboljša italijanska vina, veliko tujih imen in hudo serijo šampanjcev. Cene vin so ugodne, za tiste z debelimi denarnicami pa je najdražje vino Romanee-Conti La Tâche iz leta 1996 za sedem tisočakov. Meni desetih jedi je 220 evrov.

Gostilna Devetak, Sovodenj

Lokalna, ekstremno sledljiva in ekološka gostilna nad Sovodnjem je predvsem zelo slovenska gostilna, ki je, zanimivo, pri nas ne poznajo ali ne opazijo. Drugače je v Italiji, kjer je v svoji kategoriji med najboljšimi. Meni konkretnih štirih jedi vas bo stal 45 evrov, šest jedi je zmernih 52 evrov. Ob gostilni imajo družinsko ekološko pridelavo hrane in odlične sobe za 110 evrov za dve osebi. Tudi zato je pametno pogledati v vinsko klet, saj so ne predraga, predvsem italijanska pa tudi slovenska vina res vredna pokušine.

Agli Amici, Videm

Kuhinja v predmestju Vidma (ja, to je ta, ki ima prestižno podružnico v Rovinju) velja za najbolj avtorsko v tistem delu Italije, pravzaprav je ena prvih, ki so začele v teh krajih že pred desetimi ali petnajstimi leti ponujati svoje izume, povezane z morjem in gozdovi. Izrazito kreativna restavracija z dvema Michelinovima zvezdicama ima daljši meni, ki ga strežejo kakšne tri ure in stane 140 evrov, kar je veliko manj od neposredne konkurence. Na vinski karti so najboljša lokalna in (tudi) slovenska vina, za tiste, ki imate kak tisočak več, pa tudi najdražja vina sveta.

L’Argine a Vencò, Dolenje

Že nekaj časa najboljša ali morda zgolj najslavnejša italijanska kuharica Antonia Klugmann ima svojo postojanko v Brdih, takoj čez mejo pri kraju Venko. Gre za moderen objekt, ki vključuje tri hotelske sobe, za katere hočejo 100 evrov in ob koncu tedna še 25 evrov za zajtrk. Za kakšnih deset jedi boste odšteli kakih 110 evrov, kar pravzaprav ni več tako veliko. Klugmannova kuha, seveda avtorsko, kreativno, torej moderno, v ozadju pa ji pomaga ne predraga vinska ponudba. V našem času so imeli za začetek (našo) Bjano in potem Sirka iz Višnjevika ter Burjo iz Vipavske doline.

Da Nando, Mortegliano

Gostilna blizu Palmanove ima tudi uradno, po ocenah strogih italijanskih kritikov, eno najboljših vinskih kart v Italiji, s tem pa tudi v Evropi. Gre za tako širok izbor, da je k Da Nandu najbolje priti kakšne pol ure prej, da vinsko karto vsaj približno začutite, konec koncev naj bi imeli v kleti okoli 120.000 steklenic z vsega sveta. Ob vinu strežejo obilno furlansko hrano (nekaj rib, predvsem pa testenine, mesnine in divjačino). Štiri bogate jedi stanejo kakšnih 60 evrov. Imajo pa tudi sobe po 122 evrov za dva, kar je ob takšni ponudbi vin razumljivo.

La Primula, San Quirino

Primula je najboljša izbira v okolici Pordenoneja. Gre za restavracijo, kjer ponujajo predvsem ribe in še raje morske prebivalce, vse za zmerno ceno in v povezavi z izvrstnimi vini. Ne preveč ekstremno avtorsko kuhinjo namreč zalivajo z najboljšimi vini sveta. Samo slovenska vina, recimo, ponujajo v štirih kategorijah. Hkrati velja, da imajo najcenejšo vinsko ponudbo v Furlaniji, kar človeka v teh časih še posebno razveseli. Za 110 evrov vam pripravijo degustacijski meni osmih jedi in sladic ter urejene sobe, ki so okoli 100 evrov za dve osebi.

Al Giardinetto, Krmin

Ena najbolj simpatičnih furlanskih gostiln stoji v središču Krmina, ob dvignjenem mestnem vrtu, kjer kuhajo obilno, skoraj težko hrano, povezano s furlansko, avstrijsko in slovensko kuhinjo. Ne obremenjujejo se, če kako meso tudi ocvrejo, še manj jih moti, da so porcije večje kot pri drugih. Pa naj gre za zelenjavo, meso ali ribe. Za pojedino štirih pripravite kakšnih 40 evrov na osebo. Še ugodnejše so cene vin, a imajo ob šampanjcih in franciacortah zgolj lokalna vina iz Furlanije.

Suban, Trst

Antica trattoria obeta enostavno lokalno hrano neizmaličenih receptov. Poleti na vrtu pod košatimi drevesi, pozimi v meščanski hiši, ki se ji poznajo leta, v katerih je gostila najpomembnejše, celo papeža. Pri Subanu so v glavni vlogi Zidaričev sir, D’Osvaldov pršut, polenta, mesnine in zelenjava kraškega okolja. Za večerjo pripravite kakih 35 ali 40 evrov na osebo, a ne pričakujte nobenega izuma. Stara gostilna ostaja stara, a v zelo dobri formi. Vinska karta poudarja lokalna vina, imajo pa tudi vina iz drugih italijanskih pokrajin in tudi kak šampanjec.