Loading...

Najboljše smučarske gostilne v Sloveniji

V zadnjih letih so v Alpah začeli na smučiščih promovirati vrhunsko hrano, torej ne zgolj pomfrija, pic, ocvrtih zrezkov in burgerjev.

Ob mondenih smučarskih centrih, kot so St. Moritz, Zermatt, St. Anton in recimo Kitzbühel, ki ob konkretnejši smučarski hrani že dolga desetletja ponujajo tudi vrhunsko, razkošno hrano, so se začeli še posebej truditi v italijanski Alta Badii, kjer so vrh dosegli v idiličnem kraju San Cassianu v restavraciji St. Hubertus in v francoskem Courchevelu, tam naj bi se najboljše jedlo v restavraciji 1947 v hotelu Cheval Blanc v Courchevelu 1850. St. Hubertus ima tri Michelinove zvezdice in meni enajstih majhnih jedi za 350 evrov, brez pijače seveda. Nič cenejša ni 1947, kjer za velikih 300 evrov dobite tri jedi, brez pijače. V Courchevelu in okolici je kar 19 zvezdic v 12 restavracijah, v Alta Badii pa osem v šestih. Izbira je velika.

Malce drugače je pri nas, kjer je ob smučiščih zgolj ena zvezdica. Kljub temu smo našli nekaj zanimivih in bistveno cenejših restavracij ob smučiščih in na vpadnicah na smučišča ter jih razvrstili.

Gostišče Tolc, Spodnja Sorica

Gostišče, ki je zraslo iz ekološke kmetije, se podobno kot še nekaj naših boljših lokalov išče med imenoma gostilna in turistična kmetija. A imajo prednost, da so tako poleti kot pozimi v neposredni bližini turistično zanimive pokrajine. Tolc se mestoma bere kot gorenjski odgovor na dolenjskega Repovža, tudi zaradi iskanja ne zgolj domačih in potem prenovljenih receptov, ampak tudi zaradi poudarjanja lokalnih sestavin (siri – ta grenk soršk sar s kuhanmo krampirjem pa hruškova voda, ajdovi krapi, žlikrofi, postrvi, meso s kmetije, divjačina, sadje, zelenjava). Kosila so okoli 25 evrov, najkrajša degustacija je 32 evrov, za 65 evrov pa je na voljo sedem krepkih jedi iz lokalne zakladnice. Vinska karta je bogata, veliko je primorskih vin, ob redkih štajerskih in posavskih pa je veliko zanimivih tujih vin. Cene vin so ugodne. Če omenimo še smučanje, pri Tolcu imajo tudi sobe, kar pomeni, da lahko utrujen smučar tudi prespi ali kar prezimi. Klasična soba za dve osebi je okoli 100 evrov, a je treba za zajtrk dodati deset evrov.

Restavracija Milka, Kranjska Gora

Niso bili še dobro odprti, ko so jih francoski sladokusci že nagradili z zvezdico. Okusno opremljen novi hotel, ki se s cenami ne drži nazaj (sobe gredo prek 400 evrov), ponuja v jedilnici moderno avtorsko kuhinjo novih rešitev in neobičajnih okusov. Vrhunska restavracija, kjer stane daljši meni osmih jedi z dodatki otipljivih 160 evrov ima tudi natančnega someljeja, ki se ne boji ne naravnih, ne biodinamičnih, ne oranžnih vin. Jasno, imajo dovolj klasičnih vin, ki lahko zapolnijo dolge tri ure in pol, kot menijo, da je dovolj za njihovo predstavitev.

Gostilna Resje, Nemški Rovt

Bohinjsko turistično gostišče ima ob sobah (okoli 70 evrov na noč) tudi prav posebno, že kar ambiciozno gostilno domačih okusov, v kateri v avtorski maniri povezujejo predvsem lokalne sestavine in predelujejo domače recepte. V glavni vlogi so ješprenj, polenta in ajda ter sladkovodne ribe in divjačina. Meni sedmih jedi stane 70 evrov, krajši s štirimi pa 40. Vinska karta je ravno prav velika in ponuja mnoge slovenske favorite iz vseh vinskih pokrajin. Posebej je izpostavljen oddelek oranžnih vin.

Dvor Jezeršek, Zgornji Brnik

Na poti s Krvavca je, če si ne želite ravno pomfrija ali pice, najbolje zaviti k centralni Jezerškovi gostilni (navsezadnje so zasloveli tudi z večerjami na krvavški zajli). Za smučarje imajo pozimi dovolj močno hrano: mesno juho s štruklji, krompirjevo juho, piščanca, kranjsko klobaso, pražena jetrca, dunajski zrezek … Jedi so sicer prenovljene, a še vedno učinkovite, pospremljene z najboljšimi slovenskimi in nekaterimi tujimi vini. Najedli se boste za 30 evrov, degustacija štirih jedi pa je 40 evrov. Sobe: od 65 evrov za dve osebi.

Lesnika, Mozirje

Če ste smučali na Golteh, potem si lahko privoščite obisk mozirske Lesnike. V starem jedru Mozirja kuhajo moderno, a bogato. Avtorji upoštevajo lokalne recepte in sestavine (savinjski želodec, krače, potočni raki, divjačina …), a jih prenavljajo in na novo povezujejo po svojih idejah. Za kakšnih 35 evrov se boste do sitega najedli, degustacija petih jedi je 59 evrov. Vinska karta je solidna in razen izjem pri rdečih vinih večino svoje vsebine ponujajo na kozarec. Največ je primorskih in štajerskih vin, nekaj je tudi tujih, cene so privlačne.

Vila Planinka, Jezersko

Pozimi imajo na Jezerskem 17 kilometrov urejenih tekaških prog, sankališče in enostavno, bolj družinsko smučišče. Dovolj za moderno slovensko kuhinjo v hotelu, ki ponuja razkošje in mir. Jedi so premišljeno zastavljene, največ je sestavin s celine (medved, govedina, postrv, gobe, prepeličja jajca …), le nekaj iz morja (brancin). Vinska karta je široka, imajo skoraj vsa boljša slovenska vina, veliko tudi na kozarec. Kosilo je 39 evrov, najdražja jed pa medved za 29 evrov. Sobe v enem najlepših hotelov pri nas so od 250 do 500 evrov.

Mama Marija, Kranjska Gora

Moderna, ekstremno avtorska kuhinja (podobno kot v Milki) v lokalu, ki podpira simpatičen hotel Skipass (soba po 120 evrov), je verjetno najbolj tipičen smučarski lokal na naši lestvici. Ob našem obisku je ekipa, ki je nekoč delala v Milki, ponujala lokalne sestavine, duhovito prevedene v majhne avtorske krožnike (celo sladice so bile povezane z lokalno zelenjavo in zelišči) v najdaljšem meniju za 130 evrov. Vinska karta je bila zanimiva in ne predraga. Ob naših vinih imajo šampanjce, druga francoska vina, kar nekaj italijanov in kakega španca.

Gostilna Smogavc, Gorenje pri Zrečah

Na poti na Roglo, kakšnih 15 minut je do žičnic, že nekaj desetletij za bolj ali manj športno publiko skrbi velika kmetija z gostilno Smogavc, ki ima tudi prenočišča in celo nekaj športnih površin. Pred leti so sloveli po izvrstni in ne predragi divjačini ter bogati pohorski omleti, zadnji meniji pa nakazujejo, da je letošnja zima posvečena golažem, pečenemu prašičku, kisli repi, fižolovemu pireju z ocvirki, kolinam in jabolčnemu zavitku. Soba za dve osebi je 90 evrov. Mimogrede, posojajo tudi navadna in električna kolesa.

Triangel, Gozd – Martuljek

Restavracijo v majhnem, a natančno prenovljenem modernem butičnem hotelu bi lahko postavili kamor koli v Sloveniji, tudi na Obalo. V ponudbi imajo namreč tako tuno kot brancina, čeprav je res, da s sestavinami vseeno najraje ostajajo v domačih krajih, na Gorenjskem. Prevladujejo jedi, kot so ajdovi njoki, potočna zlatovčica, svinjska rebra, ričet, krompirjeva in goveja juha. Za tri jedi pripravite kakšnih 50 ali 60 evrov. Vse prenovljene so podprte s solidno, a drago vinsko karto. Cene hotelskih sob so od 160 evrov na noč naprej za dve osebi.

Gostišče pri Žerjavu, Rateče

Tradicionalna gorenjska gostilna, kjer dobite vse, od izvrstne goveje juhe do receptov Staneta Dolanca in potice, ki jo je hvalil že tovariš Tito. Za kakšnih 20 ali 25 evrov boste pojedli več, kot potrebuje normalna oseba za dnevno bivanje. Cenejših testenin pri nas ne boste dobili, pa tudi cena za pol ocvrtega piščanca, ki velja za enega boljših pri nas, se giblje v okolici desetih evrov. Imajo nekaj balkanskih specialitet in enostavno vinsko karto. Najcenejše sobe za dve osebi so po 60 evrov, v času zimskih prvenstev so nekaj dražje.