Loading...

Vino meseca: Zlati cvet 2021

Zlati cvet je v steklenico zapakirana istrska vinska kulturna dediščina.

V vinogradih Tilna Praprotnika, ki svoje utekočinjeno grozdje prodaja pod blagovno znamko Steras, poleg klasičnih sort refoška in malvazije, ki so našle domovinsko pravico in slavo v teh krajih, rastejo tudi trte, ki so bile v zadnjih 50 letih pozabljene ali pa so izgubile nekdanjo priljubljenost na račun globalnih vinskih sort. Praprotnikov Zlati cvet je pravzaprav v steklenico zapakirana istrska kulturna dediščina vinogradništva in vinarstva.

Zlati cvet je naslov slovenske legende, ki pripoveduje o cvetoči praproti. Ta naj bi zacvetela le vsakih 200 let in kdor najde njen cvet, je deležen velike sreče. Zato je asociacija s priimkom Praprotnik več kot očitna, ker je cvet praproti redek, tako kot so redke sorte trte, ki se bohotijo na pobočju Šareda nad Izolo in so zastopane v tem vinu.

Značilnosti:

  • stil vina: bela zvrst (50 % izolanka, 10 % pinjoleta, 40 % kanarjola, istrska belina, pagadebiti, bela borgonja, beli refošk in trevolina)
  • država: Slovenija
  • regija: Istra
  • volumen: 0,75 l
  • stopnja alkohola: 12,5%

Zlati cvet letnika 2021 je sveže belo vino, čeprav je v njem tudi deset odstotkov en teden macerirane pinjolete, celoten zborček starih sort pa se je nato družno še dva meseca krepil v lesenih hrastovih sodih. Zato je tudi sama barva vina slamnato rumena z zlatimi odsevi, okus pa je prijetno svež s poudarjenimi notami jabolka, marelice, grozdja in akacijevih cvetov. 

Ujemanje s hrano:

testenine, rižote, školjke, bela riba

Cena:

8,54 €, na prodaj v spletni vinoteki vinoteco.si