Loading...

La Bottega Dei Sapori: skriti biser na Tartinijevem trgu

Tudi na slovenski obali je moderna kuhinja postala pomemben del turistične ponudbe in v tem že nekaj časa blesti delavnica okusov na glavnem piranskem trgu.

V zadnjih letih se tudi na naši obali stvari premikajo naprej. Vse manj, čeprav še vedno veliko, je lokalov, ki ob vodenih špricarjih ponujajo ocvrte kalamare in pomfrit, vse več pa je takšnih, ki turistom ponujajo bogate vinske karte in prenovljeno lokalno oziroma istrsko kuho. Torkla in Kamin počasi dohitevata, po mnenju nekaterih tudi prehitevata Sophio, vedno se lahko zanesete na hotel Marina, na Sonjo pa tudi na Staro gostilno v Piranu.

Mi pa smo se tokrat odpravili na Tartinijev trg v Piranu, kjer že več let deluje La Bottega Dei Sapori, delavnica okusov. Gostilnica, ki je brez očitnega razloga med manj izpostavljenimi na Obali, ima na starem trgu res sijajno lokacijo, še bolj kot poletna večerna idila pa preseneča dovršena ponudba mladega tandema, ki v zadnjih letih nadaljuje delo starejše generacije, ki je “delavnico” odprla.

Bil je razmeroma vroč poletni večer in prav nič nismo protestirali, ko so nam ponudili Sanaborjevo suho penečo malvazijo Pallidia. Na vinski karti je sicer še nekaj penečih podrobnosti izključno slovenskih imen, ob peninah imajo predvsem istrska vina, nekaj pa tudi s Krasa, iz Brd in Vipavske doline.

Vina spremljajo štiri degustacijske menije, najcenejši stane 40, najdražji, s tartufi pa 65 evrov. Mi smo se tokrat odločili, da bomo naročili vsak po svoje, in na koncu lahko rečemo, da smo jedli celo za manj kot 40 evrov na osebo.

Tartar gamberov z dehidrirano češnjo in paradižnikovo juho

Nabor hladnih predjedi se je slišal tako mikavno, da smo jih naročili kar nekaj in jih učinkovito razporedili po mizi. Sardele na šavor, bakalar z algami wakame, sašimi orade s tartufi in salikornijo, tartar gamberov z dehidrirano češnjo in paradižnikovo juho, hobotnica s paradižnikovim konfitom, rikoto in ikrami postrvi …

hobotnica s paradižnikovim konfitom, rikoto in ikrami postrvi

V restavraciji na Tartinijevem trgu poskrbijo tudi za mesojedce, denimo z govejim karpačem ali tatarskim biftekom, a se ne v ribji ne v mesni kombinaciji jedi ne zadovoljijo z enostavnimi recepti, ki jih napovedujejo sama imena jedi. Drugače rečeno, sašimi ni samo sašimi in karpačo ni samo karpačo. A ne pretiravajo in ne maličijo sestavin, vodilo je, da jedi ostanejo predvsem okusne. Še posebej, ko se jim pridruži Sinfonietta marina, velemojstrska malvazija Pucerja z Vrha.

La Bottega Dei Sapori je predvsem istrska gostilna, ki kljub prestižni lokaciji pozna pot do src tistih, ki jim je všeč lokalna hrana. Rahlo pikantni bobiči so bili izjemni, lahko bi jih pojedli dvakrat toliko, a potem ne bi mogli naprej. Še posebej, ker je na mizi ves čas izvrsten kruh in ker ga podpira še oljčno olje. Prav nič ni za bobiči zaostajala niti ribja juha, polna školjk in repkov kozic.

Ribja juha

Nato smo napadli sipin golaž s polento za znosnih deset evrov ter fuže s tartufi za 17, še bolj zanimivi so bili hišni špageti z inčuni, limono, sirom stracciatella in pistacijo, ki jih cenijo na 14 evrov.

Špageti z inčuni, limono, sirom stracciatella in pistacijo

Pri glavnih jedeh pa smo tokrat preskočili ulov jadranskega življa in se lotili mesa. Govedino nabavljajo na Krasu, uležani in perfektno pečeni rostbif so pospremili z belimi jajčevci in bučkami z lastnega vrta, medtem ko se je telečji žgvacet družil s hišnimi njoki.

Njoki s telečjim žgvacetom
Rostbif z jajčevci in bučkami z žara

In če zraven prištejemo še Praprotnikovo zvrst lokalnih rdečih sort Steras Epulon, bi bila večerja skoraj popolna.

No, ne povsem. Ne gre pozabiti sladic, ob katerih si pomagajo s sladkim vinom Damigiana (malvazija in rumeni muškat) iz kleti Gordia na Kolombanu. Tisti večer smo zaključili z belimi breskvami, kuhanimi v muškatu, z vrtnico, rožmarinom, granatnim jabolkom in lešniki ter presno tortico z jagodnim sorbetom.

Mimogrede, za tiste, ki po takšni večerji še lahko nadaljujejo, imajo sire zamejca Zidariča in Orešnika iz Šentjošta.

Povzetek

La Bottega Dei Sapori je ena najboljših gostiln na Obali. Pripravljajo jedi zelene in modre Istre ter jih le toliko modernizirajo, da dobijo svoj lastni izraz. Pa naj gre za testenine, morske predjedi ali jedi s tartufi. Edino pri bobičih se držijo starih receptov.

Vinska karta je natančna in čeprav ni velika, so v njej vsa pomembna istrska vina, v hladilniku pa je mogoče najti še kakšno več. Na svojem mestu je tudi del drugih primorskih vin in ščepec štajerskih.

Ocena 4,5/5

Cena: €€€

Vinska ponudba: 4/5

Ambient: 4/5

La Bottega Dei Sapori

Kajuhova ulica 12, 6330 Piran

Telefon: 0599 20474