Loading...

Najboljše domače gostilne v Sloveniji

Tokrat izpostavljamo slovenske gostilne, ki so največkrat strogo družinske in v kuhinji negujejo tradicijo, nadgrajeno z mojstrstvom priprave hrane. Gre za gostilne, ki jih običajno pospravimo v kategorijo “poceni in dobro”, čeprav je poudarek predvsem na besedi dobro.

Jeseni bo minilo pet let, odkar ekipa spletne strani Miha First v večji ali manjši sestavi obiskuje gostilne v Sloveniji in bližnji okolici. V zadnjih letih smo obiskali tudi vrsto izvrstnih slovenskih domačih gostiln in danes jih bomo razvrstili po vrsti po našem okusu. Izpustili smo nekaj izjemnih gostiln prek naših meja, hrvaške in italijanske, ki so za naše turistične jedce tudi zanimive (Malo selo, Tončić, Milič, Ferluga, Da Pepi …). 

Na naši lestvici je tudi nekaj turističnih kmetij in kar nekaj lokalov, ki delujejo zgolj dvakrat ali trikrat na teden. Lahko pa rečemo, da gre za gostilne, kjer boste jedli za okoli 30 evrov na osebo brez pijače.

Gostilna Kirn, Podpeč

Spodnji Kirn, ena najstarejših delujočih gostiln v okolici Ljubljane, je še vedno v vrhunski formi. Mojstri za koline in na splošno mesnine, tudi za martinove pojedine, pripravijo bogata kosila, kjer ob goskah in račkah ponudijo rdeče zelje in mlince, znajo pa pripraviti tudi matevža in repo. Na začetku in na koncu večerje ponujajo nevarno domače žganje, v kleti so tudi različne penine in celo kakšen šampanjec, a ne gre pozabiti na hišni koktajl tonik z belim portovcem. Ob juhah, pečenkah in pregovorno najboljših tortah pri nas v modernih časih ne pozabijo na vegetarijance: hladna kumarična juha, domači caprese, šparglji z naribanim jajcem, mariniran avokado, popečeni jajčevci, “tortica” iz jajčevca in sira s paradižnikovo omako ter zvitki bučk s kremnim sirom … Tandem oštirja, ki je tudi hišni sommelier, in ene najboljših kuharic pri nas, ki je posle prevzel leta 1977, jedca ne more razočarati (pri njih sta jedla tudi Havel, dalajlama), in čeprav nimajo vinske karte, je v priročni vinski kleti dovolj primorskega in štajerskega vina.

Preberite več: Gostilna Kirn: najboljše kosilo na pragu Ljubljane

Domačija Firbas, Cogetinci

Prijazna štajerska kmetija, ki ima vse: sadovnjake in vinograde, sobe, glamping z bazenom, kolesa, otroška igrišča, ob majhni trgovinici domačih izdelkov pa tudi priročno klet z domačimi vini in obilico žganic. Podpisujejo najboljši hruškov sok pri nas, bezgov sok, orehovec in viljamovko, neverjetno serijo lokalnih sirov, meso iz tünke, zaseko, pašteto in domači kruh. Skuhajo bučno, govejo in kostno juho, vrtiljak različnih prilog za vegetarijance, pri mesu pa piščanca, zajca ali prašička, da o štajerski gibanici in hruškovem biskvitu niti ne govorimo.

Preberite več: Domačija Firbas: festival kmečkih dobrot

Gostišče Taverna, Svetinje

Med domačimi gostilnami, ki jih danes razvrščamo, ima jeruzalemska Taverna gotovo najlepši razgled (na gričke z vinogradi), ob sobah, ki rešujejo tiste, ki začinijo obisk s pokušnjo domače kapljice, pa tudi bogato ponudbo hrane. Preskočite klasično ponudbo in se lotite prleških specialitet, ki so resnici na ljubo tudi krepko cenejše od mednarodnih mesnin. Svetujemo torej goveji jezik s čebulo in bučnim oljem, narezek iz tünke, globajovo žüpo, ajdove žgance, postržjačo, prleški zrezek, prleško pečenko, prleško gibanico in ajdovo pogačo ter seveda izvrstno ponudbo okoliških vin.

Preberite več: Gostišče Taverna: tünka, postržjača, žüpa in prleški zrezek z najlepšim razgledom

Penzion Sinji vrh, Kovk

Pozimi ob kaminu, poleti na vrtu okoli 1000 metrov nad Vipavsko dolino s pogledom celo do morja pripravljajo domače jedi z vipavskega konca. Pridelujejo tudi izvrstne, zdaj je že kar slavne sire Golden Rings, ki pospremijo hladne mesnine. Na mizi je svež domači kruh, poleti več, pozimi manj lokalne zelenjave. Vedno so na voljo tudi enolončnice, kuhajo sijajno joto s klobaso ali brez, jelena (tudi kot karpačo), divjega prašička, zavitke in štruklje. Na voljo so tudi vsa pomembnejša vina iz doline, Burja, Krapež, Tilia, Sutor, Stegovec …

Preberite večPenzion Sinji vrh: kosilo ob kaminu in božanski razgled

Turistična kmetija Kovačnik, Fram

Pri Kovačniku svojo ponudbo jedi prilagajajo letnim časom in sestavinam, ki jih pridelujejo na kmetiji. Izkoriščajo svoje hleve in sadovnjake, svoje grede in bližnji gozd, kljub temu pa kuhajo kar nekaj močnatih jedi, pira jim tako služi za priloge, podobno ohrovt, zdrob … Zimska ponudba je seveda nekoliko težja, s kolinami. Poletno ponudbo pa obogatijo s hišnim likerjem, naravnim sokom, pohorsko bunko, salamo, zeliščno skuto, bučnim namazom, zaseko, juhami, svojim govejim mesom, štruklji, pujskovo pečenko in pohorsko gibanico. Marsikaj lahko kupite tudi v njihovi trgovini.

Preberite več: Turistična kmetija Pri Kovačniku: poletno kosilo na obronkih Pohorja

Gostilna pri Stričku, Ljubljana

Med vsemi mogočimi lokali z burgerji, japonskimi in italijanskimi restavracijami je v Ljubljani edina ne predraga domača gostilna v Novi Jaršah. Pri Stričku imajo enciklopedijo nekoč klasične domače, danes pa skoraj eksotične hrane, ki jo ponujajo v svoji gostilni: polnjene paprike, hladne in vroče juhe, koline, sarme, goveji jezik v solati s čebulo in mladim sirom, tlačenko, kuhano šunko s hrenom, domačo klobaso, pršut, telečjo obaro, ajdove žgance, koline, telečja jetrca, gratinirane palačinke … Ob le nekaj vinskih etiketah imajo sladek bezgov sok.

Preberite več: Gostilna Pri Stričku: kmečka gostilna v urbanem naselju

Pr’ Končovc, Kranj

Velika kmetija na ovinkasti poti med Kranjem in Joštom je vse bolj priljubljen naslov za tiste, ki si želijo pokusiti ne predrago, a že kar avtorsko pripravljeno domačo hrano. V kleti je zelo spodoben scenosled slovenskih mirnih in penečih vin (pa tudi jabolčni in bezgov napitek), iz kuhinje dišijo hišni karpačo, bovški sir, salama iz krškopoljca, divjačinska pašteta, domača marmelada, še bolj pa goveja juha s štruklji, domač kruh, koprivni štruklji, piščanec, divjačina, svinjska rebrca … Za ljubitelje sladic so v vrsti jabolčni zavitek, štruklji s tepkami in prav poseben sladoled.

Preberite več: Kmetija Pr’ Končovc: štruklji, štrukeljci in štrudlji pod Joštom

Turistična kmetija Breg, Breg pri Golem Brdu

Sestri Peresin vodita enega najbolj slikovitih gostinskih lokalov v Goriških brdih. Gre tudi za eno najcenejših možnosti v našem vse elitnejšem vinskoturističnem okolju. Jasno, v ponudbi so vina kakih desetih vinarjev z obeh strani meje, ponudbo hrane pa redno, tudi po letnih časih, natančno menjajo. Imajo lep razgled, sobe, svoj kruh, lokalne sire, med, domače mesnine, različne mineštre, friko, njoke z meto in paradižnikom, rezance z bučkami, mandlji in sivko, pa tudi svinjino, govedino, ledene rezine in palačinke z mnogimi nadevi.

Preberite več: Turistična kmetija Breg: pojedina v manj znanih koncih Goriških brd

Gostilna Vernik, Bezena

Ena najboljših domačih gostiln je na poti iz Maribora proti Rušam, kjer lahko poleti uživate na vrtu v senci košatih dreves. Na voljo je ducat vinarjev, večina vina je štajerskega, nekaj prav iz okolice. Na svojem mestu je tudi bezgov sok z jagodami in limono. Imajo divjačinsko salamo, pohorsko bunko, govejo solato, bogate juhe v jušnikih, štruklje v smetanovi omaki, ajdovo kašo z gobami, nadevanega zajca, sirove štruklje in gluhe cmoke, piščanca, svinjsko ribico in cesarski praženec z grozdno marmelado, mletim sladkorjem in grozdno-hruškovim kompotom.

Preberite več: Gostilna Vernik: polnjeni zajec in šmorn po štajersko

Turistična kmetija Puhan, Bogojina

Glavna jed za dve osebi pri Puhanu, morda najbolj obiskani prekmurski postojanki v času našega obiska: svinjska lička, jelen v omaki z brusnicami, svinjska pečenka, polnjena s korenjem in kruhovim nadevom, in običajna svinjska pečenka ter ocvrti piščančja bedra. Zraven so bili štruklji, zelenjava, praženi krompir, ajdova kaša in dödöli. Za predjed pred mizo narežejo hladne mesnine, skuhajo govejo ali topinamburjevo juho in na koncu posolanko ali domačo gibanico. Verjetno ni treba poudarjati, da je treba za obisk prej poklicati.

Preberite več: Turistična kmetija Puhan: po prekmursko poceni, obilno in okusno