Loading...

Najboljše gostilne za nedeljsko kosilo v okolici Ljubljane

Nedeljsko kosilo je marsikomu dober izgovor za krajši izlet iz mesta. Zato smo pregledali ponudbo in izbrali gostilne v okolici Ljubljane, kjer se lahko za soliden denar zelo dobro najeste.

Vse več ljubljanskih gostincev svoja vrata ob nedeljah zapira. V glavnem so odprti najosnovnejši lokali, nekaj picerij, pa tudi kak burger ali ocvrte kalamare je mogoče najti. A delavna družina ob nedeljah potrebuje kaj več kot lignje, obenem pa je dobro, da gostilna ni predraga.

Spodaj naštete zahtevajo avto, ki zmore vsaj deset kilometrov in voznika, ki ne bo (veliko) pil. Potrudili smo se, da boste na izbranih lokacijah jedli tisto, čemur pravimo domača hrana in se rima na bogate narezke, govejo juho, kos ocvrtega ali pečenega mesa, pražen krompir, vitaminsko solato in kak zavitek. Jasno, vsaka od teh gostiln je samosvoja in v vsaki najdete tudi kaj posebnega. Smo pa iz zgoraj naštetih razlogov preskočili drage in s titulami tujih ocenjevalcev ovenčane restavracije.


Spodnji Kirn (Jezero)

Gostilna na Ljubljanskem barju, ki je v svoji zgodovini gostila velika imena, se ne spreminja veliko. Odprti so le ob koncu tedna, druge dni le ob rezervacijah, še vedno pa ponujajo sezonske jedi izpod prstov izvrstne domače kuharice. Jedi imajo korenine v prestižni ljubljanski kuhinji, v vinski kleti pa je najti tudi kak biser. Za 30 evrov na osebo se boste do sitega najedli.


Krtina d’Ampezzo (Senožeti)

Gostilna italijanskega kuharja in italijanskih specialitet s pridihom slovenskega podeželja, ki je ravno v času nastanka te lestvice lokacijo iz moravške doline preselil k Dolu pri Ljubljani, kjer naj bi začel delati oktobra. Tudi tam bo nedvomno nadaljeval s kombinacijo tradicionalnih italijanskih predjedi, testenin, mesnih in ribjih jedi, pa naj gre za recepte iz Piemonta, Toskane, Lacija ali Sicilije.


Zgornji Kirn (Kamnik pod Krimom)

Bratranec Spodnjega Kirna, nekaj kilometrov proti Krimu na levo iz Preserij, kuha nekoliko enostavneje kot sorodnik, pa tudi v vinski kleti so bolj klasična vina kot spodaj pri jezeru. Pod Krimom imajo pršut z melono, izvrstno govejo juho, primorska vina. So pa tudi neprekosljivi mojstri mesnih jedi, dobro uležanih biftekov, zrezkov in pečenk. Za 30 evrov na osebo.


Slavkov dom – Gostilna Belšak  (Golo brdo)

Na Golem Brdu kuhajo domačo hrano, ki jo razumemo kot klasično nedeljsko hrano ljubljanske okolice. Izredne so juhe, v zadnjem času se znajo potruditi s prestižnimi mesninami, še vedno imajo ocvrto piško, dunajski zrezek, predvsem pa v gorenjski maniri ponujajo vse vrste štrukljev. Pri Belšaku imajo nekaj izvrstnih vin. 25 evrov na osebo.


Gostilna Dobnikar (Katarina nad Ljubljano)

Gostilna na izletniškem hribu s ponudbo nedeljskih kosil, suhih in prekajenih klobas, juh, obar, jot, pečenk, zrezkov, ocvrte perjadi, kolin in celo bikovih prašnikov. Klasična domača ponudba, ki je dobro pripravljena, podprta s štruklji, štrudli in poticami. Imajo celo krajšo vinsko karto, še posebej pa so ponosni so na svoje koktajle. Okoli 25 evrov na osebo.


Ančka (Šenčur)

Gostilna v Šenčurju že dolga leta gosti z vsemi vrstami štrukljev (gluhi, drobnjakovi, sirovi, ajdovi z orehi, čokoladni), z nekaj zanimivimi zrezki in z okusno domačo govejo juho.  Za (veliko) višje cene pa je mogoče dobiti kak biftek ali divjačino. Za konkreten obrok boste plačali od 25 do 30 evrov na osebo. Pri Ančki imajo tudi urejeno vinsko karto.


Gostilna Repanšek (Homec)

Gostilna iz serije Ljubljana-okolica, ki gradi na vrednotah kosil z govejo juho in konkretnimi mesninami. Pri mesninah in juhah so dobri, na drugih področjih pa bi se še dalo napredovati. Vinska ponudba sicer ni pestra, je pa zelo poceni in zvesto zasleduje ponudbo jedi. Repanšek je domača gostilna, kjer je mogoče jesti za kakšnih 25 evrov.


Izletniška kmetija Kuren (Stara Vrhnika)

Kmetija v smeri Zaplane je kronično razprodana. Predvsem zato, ker ponujajo dobro pripravljene domače jedi, ki niso predrage. Pravijo, da jih najbolj veseli, ko gostje pravijo: “Dober dan, isto kot zadnjič!” To pomeni krače in krompir, špinačo s sirom, rebra in telečji vrat. Imajo simpatično kmečko peč, nepreteresljivo vinsko ponudbo ter marsikaj dodatnega, med drugim organizirajo tudi plovbo po Ljubljanici.


Pr’ Končovc (Javornik)

Turistična kmetija pod Joštom je domača gostilna v pravem pomenu te besede. Od podobnih se razlikuje predvsem po tem, da sicer standardne domače jedi nadgradi s sodobnimi posegi in majhnimi, učinkovitimi idejami. Juha je z mesno rulado, zraven srne je recimo jabolčni pire, h govedini priložijo štruklje z jajčevci, v slivovem sladoledu je slivovka. Imajo vinsko karto, scenosled šestih jedi stane 35 evrov, najeste pa se že tudi za manj.


Pri Mari (Kamnik pod Krimom)

Pri Mari ponujajo klasične jedi, ki se v naših krajih rimajo na nedeljska kosila (narezke, gobe na žaru, testenine, govejo juho, ocvrtega piščanca, teletino izpod peke, pečenke in celo pohorsko omleto), a jih pripravijo zanimivo, več je začimb, več svežih zelišč in zelenjave. Imajo zanimivo vinsko karto primorskih in štajerskih vinarjev.


Oglejte si še: