Loading...

Najboljše gostilne na severu Primorske​

Goriška, Vipavska in Posočje so kraji, ki so Sloveniji na kulinaričnem področju dali in še dajejo največ najboljšega.

Primorska ima toliko dobrih gostiln in restavracij, da jo bomo razdelili na dva dela. Tokrat predstavljamo severno Primorsko oziroma Vipavsko dolino, Goriško in Posočje. V poletnih mesecih bomo razvrstili tudi primorski jug, kjer so Kras, Brkini, Istra in seveda gostilne na Obali.

Severna Primorska si lasti tudi nekaj izvrstnih mednarodnih ocen in nagrad. Govorimo o pokrajini, ki je bogata z različnimi sestavinami, predvsem z vini, sadjem in zelenjavo, kar seveda usmerja kuhinjo teh krajev, pa naj gre za briške in vipavske turistične kmetije ali pa avtorsko kuhinjo na Zemonu in v Kobaridu. Še vedno je treba reči, da je korona zaustavila tudi razvoj tovrstne dejavnosti, hkrati pa so se v pokoronskih časih cene na tem terenu zelo dvignile. Tudi to dejstvo smo upoštevali pri uvrstitvah.


1. Hiša Franko, Kobarid

Hiša Franko

Ena najboljših ustvarjalnih restavracij na svetu se po eni strani ukvarja z brezkompromisno avtorsko, po drugi strani pa z lokalno kuhinjo. Sestavine so največkrat vezane na severno Primorsko, Ana Roš pa pod duhovitimi delovnimi naslovi ponuja bataljon majhnih, natančno dodelanih jedi. Za kakšnih dvajset sicer miniaturnih jedi eksotičnih imen oziroma opisov boste odšteli 225 evrov, če hočete vinsko spremljavo, pripravite dodatnih 140 evrov. V Kobaridu se namreč lahko pohvalijo z vse bolj zanimivo vinsko kletjo, v kateri je še vedno največ naravnih vin, od Slovencev so na svojem mestu Gravner, Batič, Urbajs, Podveršič, Mlečnik, Klinec, imajo kar nekaj avstrijskih in francoskih vinarjev, ki vzgajajo naravno, pa tudi biodinamično vino. A so na voljo tudi šampanjci in standardna vina od Brd prek Toskane do Bordeauxa in Kalifornije. Hiša Franko se na svetovnih lestvicah kuharskih mojstric in mojstrov prebija vse višje, zato ne pozabi na goste, ki si želijo po obilni večerji tudi prespati. Majhne sobe so po kakšnih 160 evrov, za kar dobite tudi del zanimivega zajtrka.


2. Gostilna pri Lojzetu, Zemono pri Vipavi

​Tomaž Kavčič, sicer častni konzul Srbije v Sloveniji, ima za goste na voljo najlepšo lokacijo pri nas, na dvorcu Zemono, ki mu jo zavidajo tudi tuji mojstri, in menije z bogatimi šestimi jedmi s pozdravi za 95 evrov. Podobno kot njegovi sledilci in prijatelji, ki menijo, da mora biti avtorska kuhinja tudi okusna in ne samo zanimiva, ima na voljo nekaj jedi, ki jih pripravlja že desetletja – slasten hrenov namaz in gin tonic v megli. Strežejo predvsem vipavska vina, a je na vinski karti mogoče najti praktično vsa najbolj znana vina modernega sveta.


3. Restavracija Dam, Nova Gorica

Uroš Fakuč je s svojo restavracijo v industrijskem delu Nove Gorice napravil pravi čudež. V nekaj letih jo je spremenil v eno najlepših stavb v mestu. Še več. Z obnavljanjem restavracije in hotela mu je uspelo povsem spremeniti del mesta, v katerem deluje. Kakor koli, gre za izvrstno predvsem ribjo restavracijo, ki ponuja najboljše sestavine, najraje ima jastoge, škampe, hobotnice, jadranske ribe in tartufe, ne pa nekakšnih ostankov, ki jih je treba opravičevati z dolgimi razlagami. Pripravite kakšnih 100 evrov, zelo urejene sobe so okoli 160 evrov.


4. Majerija, Slap pri Vipavi

Za mnoge tehnično najboljši kuhar pri nas se trudi na lokaciji, ki jo je mogoče imenovati turistična kmetija ali pa gostilna. Jedi so zanimive, sicer čvrsto povezane z Vipavsko dolino, mestoma neobičajne, a vedno zelo okusne. Daljši meniji so okoli 60 evrov, sobe pod zeliščnim vrtom pa 110 evrov. Vinska karta vseh pomembnih vipavskih vin je razmeroma široka, ob aktualni ponudbi pa imajo za sladokusce še široko serijo vin iz arhiva. Cene so zmerne, klet, ki jo radi razkažejo, pa skriva ob vinih tudi četo zanimivih lokalnih žganic.


5. Klinec, Plešivo

Najbolj tipična kulinarična ponudba Goriških brd so turistične kmetije, ki točijo lastna vina in ob tem tudi kaj skuhajo. Za takšno strategijo sta se pred nekaj leti odločila tudi zakonca Klinec. Z manjšimi korekcijami, seveda. Predvsem sta gostom ponudila moderne sobe in za razliko od mnogih posedujeta paleto briških vin, ne zgolj hišnega brata Aleksa Klinca. Pri Urošu Klincu so tradicionalno v glavni vlogi mesnine, naj gre za pršut ali žar. Posebej pa imajo tudi svojo klet s pršuti. Pripravite kakšnih 50 evrov na osebo.


6. Faladur, Vipava

Nova vipavska postojanka, ki je nastala iz žepne vinoteke v Ajdovščini, ponuja zapovedano domače jedi. Pa naj gre za sire in mesnine okoliških kmetov, izjemno joto, klasično frtaljo in bogate testenine. Je pa jasno, Faladur je še vedno najprej vinoteka in v tem smislu gre razumeti tudi kosilo v njihovi gostilni. Na kozarec je na voljo širok spekter vipavskih in širše primorskih vin, za nergače pa iz tujine vsaj kak šampanjec. Pet jedi stane 40 evrov. Vinska ponudba pa ni draga, a kliče po ponavljanjih in s tem po prenočišču v bližnji okolici.


7. Penzion Sinji vrh, Kovk

Na Sinjem vrhu ob božanskem pogledu v dolino strežejo hrano Vipavske doline, čeprav včasih lahko slišite pridevnik gorjanska kuhinja, ki seveda razjasni obilico gozdnih zelišč, divjačine in sirov. Za prvo silo potrebujete zgolj 11 evrov, s katerimi dobite orjaško enolončnico in sladico, dobro se boste najedli za 20 evrov, za kakšnih 50 evrov pa dobite že pet konkretnih jedi z vinsko spremljavo. Vinska karta pozna zgolj vina iz vipavskih vinogradov, cene so zmerne, vina so na kozarec, v bližini pa so tudi sobe.


8. Topli val, Kobarid

Ob uspehih Hiše Franko je v Kobaridu in okolici opaziti, da se lokali (ne nujno povsem novi) razvijajo, pa naj gre za neugledne picerije, prenovljene stare lokale, male avtorske restavracije ali domače lokalne birtije. Ob Franku smo najbolje jedli v hotelu Hvala v središču Kobarida, kjer predvsem morske jedi strežejo v restavraciji Topli val. Ob različnih jedeh iz postrvi imajo tudi morske ribe, lokalne sire, divjačino in kobariške štruklje. Ob vseh naših vinih so na karti predvsem mnogi šampanjci in bordojci. Pripravite kakih 30, morda 35 evrov.


9. Restavracija Calypso, Nova Gorica

V okviru igralniško-turističnega podjetja Hit deluje veliko lokalov, samo v igralnici Perla jih je pol ducata. Med korono so bili, kot vsa državna podjetja, podvrženi hudim zakonom, pred tem so zaprli eno najbolj zanimivih vinotek pri nas. Škoda. Kakor koli, v izvrstni restavraciji ponujajo bolj morske prebivalce, predvsem za obiskovalce igralnice. Nazadnje je bil degustacijski meni s petimi jedmi 50 evrov, vinska karta je široka, imajo pa tudi prestižne žganice in celo cigare. Sobe za dva so v območju nad 100 evrov.


10. Turistična kmetija Arkade – Cigoj, Črniče

Turistična kmetija je zaslovela z lastno produkcijo predvsem izvrstnih mesnin in vina. Od petka do nedelje ponujajo še vedno enako robo, a se zdi, da so recepti bolj dodelani kot pred nekaj sezonami. Jedi poenostavljeno strežejo v obliki menija s petimi jedmi. Naš je bil za eno jed daljši in za eno jed razkošnejši in je stal 40 evrov na osebo. Vinska ponudba je skoraj izključno v rokah domačega vinarja, ta ima v Vipavski dolini terene, ki zagotavljajo vedno sijajna in poceni vina, naj gre za merlot ali za (nič več) oranžno malvazijo.