Loading...

Najboljše gostilne v slovenski Istri in na Krasu

Podobno kot drugod po Sloveniji je pandemija tudi v slovenski Istri, na Krasu in v Brkinih zdesetkala ponudbo, in če drugega ne, lahko rečemo, da so zaprli koprsko gostilno Za gradom in predvsem v nekaterih hotelih ob Obali ponudbo hrane prilagodili krizi in turističnim bonom.

A tisti, ki so bili med najboljšimi prej, so najboljši tudi zdaj, čeprav se zdi, da bi v naših istrskih vaseh zlahka prenesli še kakšno resnejšo oštarijo, po vzoru tistih čez mejo. Zanimivo, prav v zadnjih mesecih se je med najboljše uvrstila prenovljena restavracija v Marini Portorož in pokazala, vsaj približno, kakšna je lahko moderna, razkošnejša mediteranska kuhinja. Mimogrede, cene menijev v tem delu Slovenije so v povprečju nekoliko nižje kot v Ljubljani, na Bledu ali v Kranjski Gori.


1. Hiša Torkla, Korte

V Kortah so bile pred krizo tri povsem različne gostilne, potem pa je kriza vzela obetajočo Staro šolo, a ostala je, na srečo, najboljša, zelo urejena in s slikovitim razgledom okrašena Torkla. V Kortah se je sicer vedno dobro jedlo, zdaj pa že nekaj let tradicijo nadaljuje ravno najboljša istrska restavracija Torkla. Jedi so fuzija istrske in moderne kuhinje, v finalu pa vse raje postrežejo meso, ki ga pripravljajo pred gosti v kaminu. Degustacija s petimi jedmi po načrtu šefa kuhinje stane 60 evrov na osebo, če naročate posebej, vam lahko kak kos elitnega tujega mesa račun bolj zabeli. Tudi vinska karta je solidna in za zmerno ceno je mogoče dobiti kopico istrskih vin, več je briških, hkrati pa so na voljo mnoga tuja, tudi dražja vina, ki naj pokrijejo tako mesnine kot ribe. Na začetku je ob peninah na voljo tudi kozarec šampanjca. Če boste rezervirali dovolj zgodaj, imajo na voljo tudi simpatičen, ne predrag apartma.


2. Gostilna Mahorčič, Rodik

Ena najboljših gostiln pri nas se lahko pohvali z zanimivi recepti, ki imajo dve rdeči niti. Prva je lokalno okolje, v katerem iščejo večino sestavin, s katerimi kreirajo jedi. Druga pa je kuharica, ki je s svojim slaščičarskim predznanjem razvila samosvoj slog izražanja. Pet jedi s pozdravi stane 52 evrov. Vinska karta se v osnovi drži Krasa, Vipavske doline, Istre in Brd. Imajo vina iz vse Slovenije in tudi četo šampanjcev ter nekaj belih vin iz Francije in Italije. Spanje, če rezervirate prej, je v bližnji Domačiji Linč.


3. Restavracija Marina, Portorož

Ekipa, ki so jo zbrali ob prenovi legendarne restavracije, je že v začetku obetala, rezultati pa so prišli zelo hitro. Celo najtežji del, vsaj delna prenova utrujene zgradbe, je delno že mimo. Upajmo, da bodo v tem tempu zdržali. Prepričati hočejo s svežimi morskimi jedmi, katerih recepti so enostavni, a vseeno avtorski, in če sprva prednjačijo hladne morske jedi, si na koncu pomagajo z divjimi ribami in ponudbo Irene Fonde. Ob nekaj mesnih jedeh imajo solidno vinsko karto s šampanjcem na kozarec. Degustacija petih ali šestih jedi stane 60 evrov.


4. Gostilna Sonja, Izola

Že nekaj let ena prvih gostiln z morskimi prebivalci na Obali je v zadnjem času napredovala na vseh področjih. Jasno, še vedno imajo znan nabor rib, školjk in rakov, ki jih pripravljajo na mnogo načinov, a se zdi, da so tako sestavine kot delo kuharskih mojstrov na najvišji ravni. Za hrano imejte 30 do 40 evrov na osebo. Vinska karta ni obširna, čeprav ima na voljo skoraj vse najboljše istrske vinarje, radi pa pogledajo tudi v Brda. Tudi cene vin so zelo ugodne, na karti je nekaj pravih biserov, solidna domača vina na kozarec pa so po evro.


5. Restavracija Sophia, Portorož

Razkošna restavracija v najboljšem slovenskem hotelu je ustvarjena bolj za tuje goste in je odprta samo trikrat na teden. Tako v nedeljo ne morete napasti kuharjevega menija, ki stane 125 evrov za šest jedi. Pozorni morate biti tudi pri naročanju posameznih jedi, najdražja mesna jed je kar 95 evrov. Na osebo. Sophia v Kempinskem pač ponuja najboljše sestavine, a zadnja leta v kuhinji ni več velikih (evropskih) kuharskih imen. Mimogrede, tudi vinska karta v hotelu je izvrstna, predvsem pa je mogoče naročiti steklenice, ki stanejo nekaj tisoč evrov.


6. Gostilnica Ruj, Dol pri Vogljah

Za kakšnih 30 do 40 evrov boste jedli na Krasu, streljaj od Dutovelj oziroma tik ob italijanski meji. Peter Patajac, eden najučinkovitejših kuharjev pri nas, je eden začetnikov prenovljene lokalne kuhinje, pa tudi eden tistih, ki so h kuhi priučili mnoge sledilce. Njegovi recepti so sicer tradicionalno kraški, a se za ščepec razlikujejo od izvirnikov, ki jih poznajo v bolj pravovernih gostilnah. Na mizo navadno prinesejo najboljša, predvsem kraška in vipavska vina, drugače pa je marsikaj mogoče kupiti tudi za domov. Za spanje je poskrbljeno v Sežani.


7. La Bottega Dei Sapori, Piran

La Bottega Dei Sapori je že nekaj let ena najboljših gostiln na Obali. Pripravljajo tradicionalne jedi zelene in modre Istre ter jih le toliko modernizirajo, da dobijo svoj lastni izraz. Pa naj gre za testenine, morske predjedi ali jedi s tartufi. Edino pri bobičih se držijo starih receptov. Meni štirih jedi stane 45 evrov, če so zraven tartufi, je vse skupaj nekoliko dražje. Imajo pa tudi natančno, ne preobsežno vinsko karto. Na njej so pomembna istrska vina, v hladilniku pa je mogoče najti še kaj več.


8. Špacapanova hiša, Komen

Klasična kraška gostilna je pred časom pomladila kolektiv in iz gostilne, kot smo jih poznali na Krasu nekoč, je nastala Hiša, kot je zdaj moderno in verjetno tudi pametno. Ob degustacijah hrane, ki stanejo od 60 do 100 evrov, je pod hišo tudi simpatična vinska klet, v kateri so v glavni vlogi sicer domača in kraška vina, predvsem naravna oziroma oranžna, ki v spremljavi s hrano stanejo nekaj več kot 8 evrov na kozarec. Pri Špacapanovih lahko spite za 100 evrov, njihove dobrote (sir, mesnine, likerje, vina, kis …) pa lahko tudi kupite.


9. Marina, Izola

Za pethodni meni boste v Izoli na sami obali plačali 50 evrov. Gre za običajno obmorsko restavracijo, ki jo od bližnjih sosedov loči predvsem priseganje na sledljivo kuhinjo. Gre za kuharja, ki se potrudi, da ima praktično vse, kar dobite na krožniku, pa naj gre (predvsem) za ribe, meso, zelenjavo ali sadje, svojega avtorja. Imajo lep izbor vin na kozarec, ponujajo vse slovenske vinske pokrajine in hkrati ne pozabijo na naravna vina. Imajo tudi kak ducat tujih etiket in pol ducata šampanjcev po zmernih cenah. V hotelu pa je seveda mogoče tudi spati.


10. Domačija Muha, Lokev

V Lokvi je podobno kot v Rodiku ali Kortah mešana serija zanimivih gostiln, ki dokazujejo, da je na Krasu še vedno mogoče dobro jesti. Tudi v stari maniri, v kateri igrajo glavno vlogo enostavne domače jedi, kot so jota, njoki, pršut, klobase, krače, pečenke … V Muhi imajo tudi žepno, a zanimivo in ne predrago vinsko ponudbo dveh, treh ducatov najboljših domačih etiket s Primorskega in verjetno najnižje cene med današnjimi gostilnami. Pa še nekaj sob oziroma apartmajev za tiste, ki si boste preveč natančno ogledovali njihovo klet.


Oglejte si še: